Een eerste tandartsbezoek wordt gepland rond tweeënhalf jaar, uiterlijk drie jaar. Zolang u geen afwijkingen in de vorm of kleur van een tand heeft opgemerkt en ook op voorwaarde dat er geen schadelijk eetgedrag / -gewoonten zijn (te lang doorgaan met (borst)voeding op aanvraag of flessen melk tijdens de nacht, vruchtensap of frisdrank de hele dag door, overtollige snoepjes, enz.) in dit geval zijn mogelijk al gaatjes verschenen!
Laat hem vooral niet weten dat naar de tandarts gaan pijnlijk is, dat we hem een injectie gaan geven, dat het gewoon een slecht moment is om te beleven…. Maak een afspraak met een gespecialiseerde tandarts voor kinderen, die alle tools (letterlijk en figuurlijk) tot zijn beschikking heeft om de tandheelkundige zorg veel minder pijnlijk te maken dan in de herinnering van sommige volwassenen en om uw kind met de glimlach naar huis te sturen! Wees niet verbaasd als tijdens de eerste afspraak een volledige cariësbeoordeling wordt uitgevoerd met een pleister die wordt aangebracht om de pijn te verlichten. Het is nodig om het kind uit te leggen wat er gaat gebeuren en een prettige eerste afspraak maakt het gemakkelijker om stress los te laten dan met een moeilijke behandeling!
Maak een afspraak met de tandarts en leg uit wat je ziet: gebroken tand, verplaatste tand, bewegende tand, uitgedreven tand, tand opgetild in het tandvlees,…. Als het een breuk is van een definitieve tand , loont het de moeite om het afgebroken stuk te bewaren. LET OP de belangrijkste noodsituatie is de uitdrijving van een definitieve snijtand! In alle gevallen moet de tand worden bewaard (de wortel niet aanraken maar de tand met de kroon manipuleren). Je kunt het afspoelen met schoon water. Als u zich goed voelt hierbij, kunt u de tand het beste onmiddellijk weer op zijn plaats zetten en het kind in een zakdoek laten bijten voordat u naar de tandarts gaat die een houder zal plaatsen. Als dit niet mogelijk is, moet de tand worden vervoerd in een NAT opslagmedium (melk, zoutoplossing, water). De beste prognose: wanneer de tand minder dan een uur uit zijn kom is gebleven...
Meestal is het een tijdelijk fenomeen. Pathologische gebitsslijtage is niet veel voorkomend. De tandarts zal het gebit van uw kind onderzoeken en u uitleggen wat de situatie is.
Geen paniek ! Het komt heel vaak voor. Als de melktand goed beweegt, kunnen we het kind een paar weken uitstel geven door hem/haar te laten zien hoe hij zijn melktand moet bewegen zodat deze vanzelf valt. Als de melktand niet beweegt en de definitieve tand meer dan 5 mm uitsteekt, moet u plannen om de melktand te laten uithalen (pas op dat u het kind niet vertelt dat de tandarts 'zijn tand gaat uittrekken”, dat is niet de juiste woordenschat en het geeft een indrukwekkend en negatief beeld!). In de meeste gevallen zal de laatste tand terug op zijn plaats komenn met de druk van de tong.
De blijvende tanden vormen zich al, in het bot, in een zakje tussen de wortels van de melkkiezen. Als een gaatje niet wordt behandeld, gaat het over tot het aanraken van de pulpa (de zenuw) van de melktand. Dit kan pijn veroorzaken, maar de tand kan net zo goed langzaam en pijnloos afsterven met de daaropvolgende vorming van een abces dat zo ver kan gaan dat het de definiteive tand, die wordt gevormd, beschadigt! En gemiddeld vallen de laatste melktanden uit rond ... 12 jaar oud!
Als u een gaatje in een tand ziet, hoeft u geen tandarts te zijn om carïes te diagnosticeren. Maar als dit tandbederf een holte heeft veroorzaakt, is dat omdat het al een lange tijd aan het evolueren is en daarom groot is. Soms is een tand die al een carïes heeft moeilijk te verdoven is (waardoor de behandeling minder goed gaat), grotere vulling (dus duurder), soms moet de tand worden gedevitaliseerd (dus verzwakte tand en duurdere behandeling). Het diagnosticeren van gaatjes (vooral interdentaal) in een eerder stadium maakt het soms mogelijk om behandeling te vermijden door adequate preventiemaatregelen te nemen (flossen, fluoridering, verandering in poets- en / of eetgewoonten. ). Als een behandeling moet worden uitgevoerd, zullen deze eerder opgespoorde gaatjes sneller en gemakkelijker te behandelen zijn, met een minder moeilijk te verdragen sessie voor het kind.